Ter gelegenheid van de première van de 4K-versie van Hollands Licht, en daarmee het “afscheid” van 35mm filmkopie, brengt Dutch Light Films een bijzondere uitgave van de film in een beperkte oplage van 100 stuks.

In een zuurvrije (handgenummerde) envelop die bij de DVD wordt geleverd, zit een oorspronkelijk strookje 35mm filmprint uit de film. Zeven frames Hollands Licht, afkomstig uit de shots die vanaf het vaste observatiepunt aan het IJsselmeer zijn gedraaid. De strookjes filmprint zijn door de regisseur zelf gekozen en geknipt, zodat je kunt stellen dat het begrip director’s cut er een bijzondere dimensie bij krijgt.

Het eerste exemplaar (1/100) werd op 17 februari tijdens het 4K Festival in Den Haag door Pieter-Rim de Kroon overhandigd aan Leendert de Jong, hoofd programmering van het Filmhuis Den Haag.

Uiteraard blijft het originele negatief van de film bewaard, zodat de documentaire altijd nog in een 35mm print geprojecteerd kan worden. De 4K-versie maakt dat in de toekomst veel gemakkelijker, aangezien vrijwel alle bioscopen afscheid zullen nemen van filmprojectie met een 35mm of 70mm kopie.

De bijzondere gelimiteerde uitgave kan alleen bij Dutch Light Films worden gekocht en kost € 29,95 inclusief de DVD.

In Hollands Licht wordt kijken een nieuwe ervaring

HOLLANDS LICHT is een Internationaal bekroonde documentaire film over mythe en werkelijkheid van het Hollandse licht. Een film over het licht dat beroemd is geworden dankzij de schilderkunst. Dat terug te vinden is in de geschilderde landschappen van schilders als Van Goyen en Van Ruisdael, in interieurs en stillevens van Vermeer, Saenredam en Heda, en later in het werk van kunstenaars als Weissenbruch, Roelofs, Gabriël en Mondriaan. De mythe is diep geworteld en wil dat licht en waarneming aan de basis liggen van een visuele cultuur die in de 17de eeuw zou zijn ontstaan. Maar volgens de Duitse kunstenaar Joseph Beuys zou aan die cultuur van kijken halverwege de 20ste eeuw definitief een einde zijn gekomen. In ‘HOLLANDS LICHT’ wordt de mythe voor het eerst in de geschiedenis onderzocht en in beeld gebracht. Een internationaal gezelschap van vooraanstaande kunstenaars, kunsthistorici en ‘harde’ wetenschappers geeft antwoord op de vragen die de stelling van Beuys oproepen. Wat is Hollands licht? Is het anders dan het licht elders in de wereld? Speelde het echt zo’n belangrijke rol in de schilderkunst én in de wetenschap vanaf de 17de eeuw? En: is het inderdaad veranderd? Is het verdwenen? ‘HOLLANDS LICHT’ is een film over een even alledaags als uniek fenomeen.
Voor ‘HOLLANDS LICHT’ (35 mm film, 94 minuten) werd gedurende een periode van een jaar gedraaid op tal van locaties in Nederland, in de Provence in Zuid-Frankrijk en in de Painted Desert in Arizona, waar de Amerikaanse kunstenaar James Turrell in de krater van een vulkaan al ruim 20 jaar werkt aan een kunstwerk waar het licht zelf het onderwerp is. Behalve James Turrell en Jan Andriesse geven de Nederlandse kunstenaars Jan Dibbets en Robert Zandvliet en de kunsthistorici Ernst van de Wetering en Svetlana Alpers hun even eigenzinnige als tegenstrijdige visie op het onderwerp. De exacte wetenschappers Günther Können en Vincent Icke wordt gevraagd in hoeverre de stelling van Beuys te bewijzen is.

En telkens keren de filmmakers terug naar de dijk tussen Marken en Monnickendam. Over een periode van een jaar hebben ze hier vastgelegd wat het licht doet met het landschap, op wisselende uren van de dag, door de seizoenen heen – telkens weer diezelfde locatie waar het licht telkens weer anders is. ‘Als we met de film iets van de sensatie en het bewustzijn van het licht en het kijken kunnen overbrengen’, aldus de makers, ‘dan is de film in zijn opzet geslaagd’.

MET:

Prof. Svetlana Alpers
Jan Andriesse
Jan Dibbets
Prof.dr.Vincent Icke
Dr.Günther Können
James Turrel
Prof.dr.Ernst van de Wetering
Robert Zandvliet

: kunsthistorica
: beeldend kunstenaar
: beeldend kunstenaar
: astrofysicus
: meteoroloog
: beeldend kunstenaar
: kunsthistoricus
: beeldend kunstenaar

TECHNISCHE INFORMATIE

Type disc
Genre
Regio
Jaar van uitgave
Regisseur
Scenario & research
Uitgever
Speelduur
Taal
Ondertitels
Leeftijd
Verpakking
Beeldformaat
Geluid

: DVD
: documentaire
: 2
: 2003
: Pieter-Rim de Kroon
: Maarten de Kroon
: Dutch Light Films
: 91 minuten
: Nederlands, Engels, Frans gesproken
: Nederlands
: AL
: Amaray box +12 pagina boekje
: 1:1:85 anamorphic
: Dolby Digital 5.1 & 2.0

EXTRA’S : DVD

Observatiepunt (Meditatieve landschap- & lichtstudie)
360 graden Nieuwkoop (Een eeuwig durend 360 graden landschap panorama)
Interviews & Making Of (Meerdere hoofdstukken met veel niet gebruikte scènes, achtergronden en interviews)
Fotogalerij (gevarieerd fotomateriaal, locatie beelden, crew en set foto’s)


AWARDS

Het Gouden Kalf voor beste lange documentaire van het Nederlands Film Festival 2003
Nominatie Gouden Kalf voor beste camerawork
Best Director of Photography Festival Di Palazzo Venetië – Italië 2004
Publieksprijs Europees Film Festival Brussel
Publieksprijs Flevoland Film Festival 2004
Nederlandse Academy Award, Het Gouden Beeld 2005 Beste televisie documentaire categorie Kunst & Cultuur
Derde prijs. 31ste Wurzburger Filmtage Duitsland
Special Mention Internationaal Film Festival Munchen