Tegenover de vochtige atmosfeer van Holland toont HOLLANDS LICHT de droge atmosfeer van de woestijn in Arizona (VS). In de Painted Desert werden de makers van HOLLANDS LICHT in de unieke gelegenheid gesteld in en rondom Roden Crater te filmen, het licht-observatorium van de Amerikaanse kunstenaar James Turrell waar al meer dan twintig jaar aan wordt werkt. Pas vanaf 2005 is Roden Crater toegankelijk voor publiek.

Mede geïnspireerd door het werk van Marcel Minnaert, de Nederlands-Belgische astronoom die o.m. bekendheid verwierf met zijn driedelige serie ‘De Natuurkunde van het vrije Veld’, waarvan deel 2 geheel gaat over kleur en licht in het Hollandse landschap, creëert Turrell hier een uniek kunstwerk waar het universele licht het centrale medium én onderwerp is. In zijn werk wil Turrell het universele licht dichterbij brengen, zodat je je er, als kijker, bewust van wordt.

Liggend in Roden Crater bijvoorbeeld ervaar je de blauwe lucht boven je als een koepel van licht, alsof licht materie is, eindig en wel. Als de avond komt en de sterren aan de hemel boven je langzaam voorbijschuiven is het alsof je daadwerkelijk voelt dat de aarde draait. In het binnenste van de krater ontmoeten zon en maan elkaar eens in de 18 jaar, in het midden van een tunnel. Het licht van de Painted Desert is volgens hem anders dan het Hollandse licht. Het licht van de Painted Desert is hard en egaal, terwijl het Hollandse licht voor zijn gevoel veel dichterbij is, door de vochtige atmosfeer. Hij noemt het een ‘almost loving light’.

Ook werd gedraaid in Monument Valley waar Alex Beguen, gids in het Navajo-gebied, uitlegt wat licht in zijn cultuur betekent. Hij geeft aan dat je in de woestijn, op heldere dagen, soms tot 200 mijl ver kan kijken. Het zicht in Holland is maximaal 70 kilometer.

www.rodencrater.org