is gewoon hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment gaat zijn belangstelling in het onderzoek voornamelijk uit naar drie onderwerpen.
Ten eerste het ontstaan van structuur in het Heelal en de vraag “Waarom weegt de ruimte niets?”. Ten tweede de hydrodynamica van hoog-energetische en relativisti sche stromingen van gas rondom stervende sterren en compacte ob jecten (zoals planetaire nevels, supernovae en accretieschijven).Ten derde de hydrodynamica van koele gassen waarin stof en straling een rol spelen,zoals jonge sterren. Toegankelijke artikelen schrijft Vincent Icke over zijn eigen en andere vakgebieden voor o.m. NRC Handelsblad. Daarnaast is hij ook verbonden aan Nemo, het wetenschapsmuseum in Amsterdam. Icke is ook groot bewonderaar van het werk van sterrenkundige Marcel Minnaert (De natuurkunde van het vrije veld) en doet in HOLLANDS LICHT in de geest van Minnaert proeven om meer te kunnen zeggen over het karakter van het Hollandse licht en de vraag of je de coëfficiënt van het Hollandse licht kunt berekenen.

De Hollandse atmosfeer, aldus Icke, is eigenlijk één grote dunne wolk waar het licht dus wordt gereflecteerd door waterdruppeltjes. In een laboratoriumopstelling zal hij aantonen wat het effect is van de inpolderingen van delen van het IJsselmeer.